Forklaring af indeksfonde

Indeksfonde er en investeringsmulighed, der giver investorer mulighed for at have eksponering til hele et marked. Det betyder, at ved at investere i en indeksfond kan man få adgang til værdipapirer fra flere forskellige selskaber på samme tid. Dette gør det muligt for investorer diversificere deres investeringer og dermed øge chancerne for at opnå et godt afkast. Det er altså en måde at følge udviklingen på et marked, samtidig med at man kan få adgang til værdipapirer fra flere forskellige selskaber.

 

Hvad siger eksperterne typisk?

Typisk siger eksperterne at risikoen ved at investere i indeksfonde er mindre end at investere direkte i enkeltaktier, da mange fordele kan opnås ved at have eksponering til hele det marked, man investerer i. Derudover har man ofte mulighed for at opnå en øget likviditet. Det betyder, at man har lettere ved at sælge sin investering, hvis man ønsker det. Det samme gør sig egentlig gældende for kryptovalutaer som ethereum og bitcoin. Der er likviditeten meget høj, hvilket gør det meget lettere for investorer at købe og sælge disse aktiver. Derudover handles disse også 24 timer i døgnet alle ugens dage. Dette gør sig ikke gældende for aktier og indeksfonde, som udgangspunkt, hvorfor du måske ville finde denne side om ethereum interessant.

 

Risiko

Alle investeringer har dog en risiko, som man skal forholde sig til. Det betyder, at det er vigtigt, at man undersøger markedet godt, før man investerer, så man ved, hvad man går ind til. Mange ender med at miste en masse penge på investeringer, fordi de ikke har undersøgt markedet nok, inden de investerede. Kig eksempelvis på forskellige grupper på Facebook, hvor mange danskere har mistet hele deres formue, fordi de ikke tænkte sig om, inden de investerede. Dette kalder mange for “yolo-investeringer” – typisk inspireret af Wall Street Bets på Reddit. For god ordens skyld, så bør vi nævne, at kryptovalutaer har en højere risiko end de fleste typer af investeringer – også selv om at der er tale om decentraliseret finans.