Dette vidste du ikke om internettet 

Når du surfer rundt på internettet, måske søger på noget bestemt og derefter havner på en bestemt hjemmeside, så skulle man tro at det var tilfældigheder der gjorde at du endte der. Men det er langt fra tilfældet. Der er nemlig noget der hedder algoritmer, der har meget at sig til hvilke hjemmesider og resultater der kommer frem på din søgeliste. Læs med her om ting du sikkert ikke vidste om internettet. 

Måden internettet fungerer på har udviklet sig over til og vi som brugere af internettet har ikke stor indflydelse på det, vi bliver eksponeret for, som vi tror vi har. Godt nok er vi selv herrer over hvad vi for eksempel taster ind i søgefelter, men vi er ikke herrer over hvad der popper frem som resultater. Vi er heller ikke herrer over hvilke oplysninger vi giver hjemmesider og andre parter om vores placering, medmindre vi lærer hvordan man beskytter sin IP-adresse på denne side.  

Du bestemmer ikke – det gør Google  

Når man for eksempel laver en almindelig Googlesøgning på et produkt eller et ord, så er det ikke helt tilfældig hvilke sider der kommer øverst i rækken. Det har faktisk noget at gøre med hvilke hjemmeside der klarer sig bedst på nogle forskellige parametre. For eksempel er der virksomheder der bruger meget energi på at sørge for, at deres hjemmeside kommer frem øverst i søgeresultatet. 

Internettet er også et meget større univers end du kan forestille dig. Der findes et utal af hjemmesider for blandt andet mange af de virksomheder der eksisterer i verden. Derudover, som vil komme som en overraskelse, findes der hjemmesider, som du højst sandsynligt aldrig ville lande på, men de er der på grund af praktiske og tekniske årsager, for eksempel for at forbedre andre hjemmesiders status.   

Det kan være svært at forstå, men internettet er en kompleks størrelse, hvor man har brug for at beskytte sig selv digitalt, ligesom man ville beskytte sig selv fysisk i den fysiske verden.